Bucătăriile noi reprezintă o investiție importanta și pot influenta decisiv modul de viata al unei familii.. Cu o planificare atentă,apeland la serviciile unor specialisti, vă puteți crea bucătăria de vis care nu numai că va arăta foarte bine, dar va fi și practica. Iată sfaturile noastre atunci când vă planificați noua bucătărie!

1. Planificati zona de lucru in mod practic

Cele mai multe proiecte de bucătărie au in centrul atentiei triunghiul de lucru, desenat de cele trei puncte pentru amplasarea chiuvetei, frigiderului și zonelor de gătit.  Regulă generală  se referă la păstrarea celor mai utilizate zone ale bucătăriei  la o distanta optima una de cealaltă.

În mod ideal, triunghiul ar trebui să aibă cel mult 7 metri distanță în total, dar nu mai puțin de 3,6 metri pentru a asigura suficient spațiu pentru pregătirea alimentelor, între aparate.

Asezati mașina de spălat vase lângă chiuvetă și, de asemenea,  cosul de gunoi in masca de chiuveta,pentru a face curățarea mult mai ușoară. De asemenea, lăsați cel puțin 30 cm de blat liber de fiecare parte a plitei, pentru a permite pregătirea  vaselor.

 

2. Asigurati suficient spatiu  de miscare in bucatarie

Aveti nevoie de  cel puțin 90 cm în fata dulapurilor dvs., astfel încât să aveți suficient spațiu pentru a deschide confortabil sertarele și ușile din dulap – ideal ar fi 1,2 metri ,daca e posibil.

Trebuie tinut cont de  proporțiile incaperii in dimensionarea mobilierului. De exemplu, nu tineti neaparat sa inghesuiti o insula  dacă nu aveți suficient spațiu – nu va arăta bine . Se pot gasi solutii dragute, de exemplu o peninsula asezata la perete- care sa nu afecteze functionalitatea bucatariei.

 

3. Alegeti  corpurile in functie de nevoile dvs.

Alegeti cu grija tipurile de corpuri din care se va compune bucataria – corpuri cu usi, cu sertare, corpuri suspendate sau dulapuri inalte. Optati pentru corpuri inferioare cu  sertare largi pentru vase si chiar farfurii, cu acces facil datorita deschiderii sertarelor..

În loc de corpuri suspendate, luați în considerare  dulapuri inalte până in tavan, și lăsați restul  peretelui liber, veti avea mai mult spatiu de depozitare si veti obtine o mobila moderna, care da senzatia de mai mult spatiu liber in bucatarie.

 Caruselele din corpurile de colt sunt utile pentru a obține un acces ușor , la fel  ca si coloanele inalte,tip camara, cu cosuri.

4. Planificați  cu atenție iluminatul

Iluminatul este foarte important în bucătărie și e ceva la care,de multe ori, ne gândim  târziu în procesul de proiectare a  bucătăriei. Însă ar trebui intocmit un plan de iluminare din timp, deoarece lumina atent aleasă poate schimba cu adevărat aspectul bucătăriei dvs.

Luminile pandantive arată foarte bine deasupra unei insule sau a locului de luat masa,  dacă nu sunt prea mari și  să vă obstrucționeze  vederea.

Benzile cu LED-uri sunt o idee minunată pentru dulapurile de pe perete și podea  si creează un aspect ultra modern.  Lămpile montate sub dulapuri,  vor ilumina colțurile întunecate si vor creea o atmosfera calda ,seara, in intreaga incapere.

 

5. Este un moment potrivit pentru a schimba încălzirea

Dacă efectuați o renovare mai complexa, este un moment excelent pentru a instala încălzirea în pardoseală ,care este mai economica in exploatare decât radiatoarele convenționale, .si va elibera spațiu de perete ocupat anterior de calorifere.

Dacă nu doriți încălzirea în pardoseală, gândiți-vă la poziționarea caloriferelor. Păstrați-le lângă zona de luat masa,si luați în considerare instalarea caloriferelor înalte pentru un aspect modern.

6. Amplasati prizele electrice cu mare atentie

Gândiți-vă bine la ce aparate folosiți în mod regulat și asigurați-vă că aveți ,pe perete,prizele la locul potrivit.  Se pot încorpora prize pop up în blatul de lucru, care pot include si încărcător USB.

Asigurați-vă,de asemenea, că aparatele incorporabile- plita, cuptorul,hota,masina de vase, frigiderul –  amplasate in diferite zone ale bucătăriei, au acces ,fiecare, la o priza electrica ,amplasata astfel încât să nu aveți cabluri vizibile.

 

7. Ce destinatie va avea bucataria ?

 Bucătăria  este parte dintr-un open space,impreuna cu livingul, un spațiu  folosit pentru intalniri cu prietenii, sau este doar un loc pentru prepararea mancarii si loc de luat masa pentru membrii familiei ?

  In functie de raspunsul la aceasta intrebare,se pot stabili, in colaborare cu specialistii care vor realiza  mobilierul, criteriile pe baza carora se vor alege materialele pentru fronturi, blat, placarea peretilor, pardoseala, corpuri de iluminat, pentru a obtine in final un spatiu placut,echilibrat,in care sa te simti confortabil.